De Lutherse kerk in Den Haag
Het gebouw
luthersekerk_gevel
“; }?>Op deze plaats stond vanaf 1620 (toen aan de “Zustersloot”) een eerste kerkgebouw op de plaats van een eerder gesloten klooster. Dat gebouw werd in 1662 door een grotere kerk vervangen. In 1757 schetste Pieter de Swart een voorgevel, samen met de Amsterdamse architect Coenraet Hoeneker, die ook voor het interieur zorgde. In 1761 was de kerk klaar en op 13 december 1761 werd het kerkgebouw ingewijd.
Het is een zaalkerk met een bakstenen gevel in de classicistische stijl, zoals veel in Den Haag voorkomt. zwaan-z_klein
“; }?>Op het dak staan ‘zwaantjes’ als windvanen, hetgeen gebruikelijk is bij Lutherse kerken.
Het Alziend Oog
Alziend oog (Timpaan)interieur
“; }?>Het interieur van de Lutherse Kerk is witgepleisterd en voorzien van Ionische pilasters langs de wanden. Het koofplafond is versierd met fijn stucwerk. Het geheel is uitgevoerd in de Hollandse Lodewijk XV-stijl. De monumentale kerk is overdekt door één dak, dat rust op een bijzonder zwaar samenstel van schuin en loodrecht geplaatste steunpalen en stutten. Deze worden door beugels bij elkaar gehouden. De trekbalk, waar de gehele dakconstructie op rust, heeft een overspanning van maar liefst 17.80 meter.
Originele details
bloemrogate15
“; }?> De lambrizering rondom, de preekstoel, de omheining van de dooptuin met poortjes en het houtsnijwerk in het interieur zijn in originele staat. Er is een fraai gesneden hertogenbank, gebouwd voor een belangrijke sponsor bij de bouw.
Er liggen in de kerk geen grafstenen.
Het Bätzorgel
batzorgelrecht
“; }?> Het beroemde kerkorgel is in 1753 gemaakt door Johann Heinrich Hartmann Bätz uit Utrecht en eerst nog geplaatst in de schuilkerk, in de kas van het veel oudere orgel. Tijdens de bouw van het huidige gebouw is het gedemonteerd en opgeslagen en in 1762 weer in gebruik genomen. In 2007 is het orgel grotendeels gerestaureerd.
klein-foto-david-orgel-dsc00284
“; }?>Bovenop de hoofdbehuizing van het orgel prijkt een verguld beeld van een harp-spelende David, geflankeerd door twee engeltjes.
Gebruik door de gemeente
Het gebouw wordt sinds 1762 gebruikt door de Evangelisch-Lutherse Gemeente Den Haag en is daarmee het oudste nog in gebruik zijnde protestantse kerkgebouw in Den Haag. Er is iedere zondag een kerkdienst.
De Evangelisch-Lutherse Gemeente bestaat uit circa 450 leden, beschikt over een cantorij, een zondagsschool, kinderkerk en creche en seniorenactiviteiten. Er is een samenwerkingsverband met de Lukaskerk aan het Om en Bij. Lutherse buurgemeenten zijn Leiden, Gouda, Delft en Rotterdam.
De eerstvolgende eredienst is

Openingstijden
Iedere zondag is het gebouw voor de eredienst geopend van 10:00 uur tot 12:30 uur.
Het gebouw is geopend op iedere woensdag van 12:00 uur tot 13:30 uur voor de city-kwartier.

Voor een afspraak voor een bezichting kunt u contact opnemen met de kosterij, Lutherse Burgwal 7.
Gebruik voor symposia, concerten, festivals en muziekopnamen.
klein-20161104-crosbordr
“; }?>Het kerkgebouw en de bijzalen worden in toenemende mate gebruikt voor symposia, muziekuitvoeringen en -repetities, concerten met orgel en/of orkest. De akoestiek maakt de kerkzaal uitermate geschikt voor audio-opnamen. Voor de orgelconcerten is er een innige samenwerking met “Cultuur en Muziek in de Lutherse kerk” en het Haags Orgel Kontact (H.O.K.).
Voor informatie over het huren van de zalen kunt u contact opnemen met de kosterij.