De lutherse kerk heeft de naam een zingende kerk te zijn. Maarten Luther zelf schreef en componeerde tal van liederen, waarvan enkele opgenomen zijn in het Liedboek 2013 (bijvoorbeeld gezang 721; [Houdt ons bijeen, God, rond uw woord], 340 [Credo] en 898; [Een vaste burcht is onze God]). De wisselwerking van woord en toon in de liederen uit de lutherse traditie geeft uitdrukking aan wat ‘de levende stem van het Evangelie’ wordt genoemd.

De cantorij Maarten Luther werd opgericht in 1941. Zij ondersteunt zes tot acht keer per jaar de gemeentezang in de eredienst en draagt bij aan de liturgie door het zingen van motetten, antifonen, liedzettingen, anthems (lofzangen) enz. Hiertoe repeteert zij wekelijks op de dinsdagavond van 20.00 – 22.00 uur. Onder de ongeveer twintig leden zijn alle vier de zangstemmen vertegenwoordigd .

Sinds 2012 is Monique Schendelaar als cantrix aangesteld. In die functie dirigeert zij de cantorij. Monique Schendelaar is daarnaast ook dirigente van het kamerkoor Capella Vocale (Leiden) en zij leidt daarnaast het dameskoor van de St. Agathakerk te Lisse. Verder leidt zij op projectbasis verschillende ad-hoc ensembles. Zij is afgestudeerd aan het conservatorium voor koordirectie bij Harold Lenselink en Johan Rooze. Zij heeft tweemaal de Kurt Thomascursus gevolgd, in 1997 groep 3 (ervaren koordirigenten) en in 2001 groep 4 (specialisatie kamerkoor).

Eerder heeft zij een zanglesmodule gegeven in de cursus Liturgisch en Homiletisch Practicum aan de Universiteit te Utrecht. Om zich verder te ontwikkelen als sopraan volgt zij al enige jaren zanglessen bij Donald Bentvelsen en zij treedt regelmatig op als soliste.