Geloofsopvoeding

Je laat je kind dopen. Je belooft het op te voeden in het geloof in Jezus Christus. Maar dan? Hoe geef je aan die belofte een invulling? Niet alleen voor jou, maar ook voor de kerk die jou die vraag gesteld heeft, is dat een lastige zaak. Want hoe breng je God en het geloof ter sprake? Denk niet dat je alleen met die vraag tobt. Het geloof is niet vanzelfsprekend meer. Als het dat ooit al was! In de kerk heb je de rituelen, die je verbinden met de geloofsgemeenschap van eeuwen. Dat vereenvoudigt het spreken over God. Maar in het gezin zijn geloofsrituelen vaak niet meer aanwezig. Waar en hoe moet je dan over God spreken. Een kind zal raar op kijken als jij opeens zegt: “Ik wil het eens over God hebben.”. Dat slaat nergens op. Je wilt oprecht overkomen. Bovendien wil je geen dingen zeggen, die je zelf niet gelooft. Maar als God wel ter sprake komt, is het vaak ook niet eenvoudig de juiste toon te vinden. Als de cavia dood gaat, zeg je misschien niet van harte dat die in de hemel is. Want wat is hemel? Voor ons is dat een vraag geworden, maar een kind heeft er niets aan om met alle mitsen en maren van volwassenen geconfronteerd te worden. Dus wat dan? Op het moment dat je zelf vooral met vragen zit, is het altijd goed de gemeenschap van de kerk te zoeken. Bij de geloofsopvoeding kan de kerk op verschillende manieren helpen. De gemeente organiseert verschillende activiteiten voor kinderen en hun ouders. Daarnaast zijn er allerlei boeken om het jou en je kind mogelijk te maken je samen in geloofsvragen te verdiepen. Om je op weg te helpen de boeken te vinden, die voor jou en je kinderen het geloof ter sprake zouden kunnen brengen, kun je in de Openbare Bibliotheek terecht, of bij de predikant.

Kinderboeken

In de winkel en in de bibliotheek ligt een keur aan boeken klaar om ouders en kinderen bij te staan in de geloofsopvoeding. Een pasklaar advies over de geschiktheid van een boek voor jouw situatie is niet zo te geven. Als je gaat zoeken zou je wel een lijstje van criteria mee kunnen nemen om je bij de keuze van een goed boek/ goede kinderbijbel te helpen.

De 7-sprong voor de beoordeling van een boek.

1. is de tekst duidelijk?

2. laat de tekst plaats voor een eigen mening?

3. spreken de illustraties aan?

4. horen tekst en illustraties bij elkaar?

5. laten tekst en illustraties ruimte voor fantasie?

6. is de werkelijkheid herkenbaar?

7. is de clou van het verhaal inpasbaar in het leven van je kind?

Kortom: kan je kind er wat mee? Worden jullie hier samen wijzer van?

Een paar voorbeelden van boeken om te bekijken:

Robin en God, Sjoerd Kuyper, Sandra Klaassen(ill.) [1996] (ISBN 90 258 4007 8) Dit boek is in 1997 bekroond met de gouden griffel.

Honingkoekjes en beschuit met muisjes, Gerard van Midden en Liesbeth van ‘t Hof Illustraties: Lex van de Oudeweetering [2001] (ISBN 90 737 1579 2) Een prentenboek met geboorteverhalen uit islam en christendom verteld voor kinderen van circa vier tot acht jaar.

Toen de wereld pas nieuw was, Alicia Garcia de Lynam [2002] (ISBN 90 6173 795 8) Een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.

Kijkbijbel, een bijbel voor kinderen van 3 – 7 jaar (ISBN 90 6126 388 3)

Een huis voor God, Trinette Verhoeven [2004] (ISBN 9023 99123 0)

Wij horen bij elkaar, Trinette Verhoeven [2004] (ISBN 9023 99122 2)

Crèche

Iedere week is er voor de allerkleinsten tijdens de eredienst opvang geregeld. Er zijn altijd twee vrijwilligers volgens rooster aanwezig om samen met kinderen van 0 tot 4 jaar te spelen, te knutselen en verhaaltjes te vertellen. Vanaf de muren kijken de dieren van de ark en Noach mee. Ouders zijn zo in de gelegenheid de dienst bij te wonen.

Kinderkerk

Wanneer je vier jaar bent geworden, mag je naar de kinderkerk. Bijna iedere zondag staat er een blauwe doos voor in de kerk. En elke keer zit er iets anders in. De kinderen beginnen samen met de andere gemeenteleden in de kerkzaal. Nadat een van de kinderen de altaarkaarsen en de kinderkerkkaars heeft aangestoken, begint de dienst. De predikant kijkt samen met de kinderen in de doos. Wat zou er nu weer in zitten? Na een kort verhaal gaan de kinderen naar hun eigen ruimte om verder te horen over een thema uit de Bijbel. Soms lezen we een bijbelverhaal, soms een prentenboek. Daarna gaan we tekenen of een spel doen. We komen tijdens het slotlied terug in de kerk om samen met alle gemeenteleden de week in te gaan met de zegen.

In de Advent- en Veertigdagentijd werken we aan een project en vlak voor de zomer sluiten we af met een dagje uit. De activiteiten zijn gericht op kinderen tot tien jaar.

De kinderkerk wordt geleid door Ineke Peereboom Voller en Mascha de Haan.

Nevendienst

Voor kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud is de dienst soms nog best ingewikkeld. Er is nog veel te leren over het gemeente zijn, de christelijke feestdagen en de symboliek in de kerk. Voor de preek gaan de kinderen naar een andere ruimte om over deze onderwerpen te spreken. Voor de zegen komen de kinderen weer terug in de kerk. De nevendienst wordt alleen aangeboden als er voldoende kinderen in deze leeftijdscategorie zijn.

Ouders en kinderen van 0 – 4 jaar

Daar sta je dan: je hebt bij de doop beloofd dat je je kind in het geloof in Christus op zult voeden. Maar hoe gaat dat? Hoe maak je dat waar in de praktijk van alle dag? Samen met de Lukaskerk hebben we een kring van ouders en kinderen die elkaar een paar keer per jaar op een middag in het weekend ontmoeten om samen met de kinderen over geloven bezig te zijn. Wil je meer informatie dank kan je terecht bij Jolien Dekker (070) 380 87 44 of Trinette Verhoeven (070) 347 08 73

Het kamp

Het zomerkamp wordt ieder jaar georganiseerd voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar door een groep enthousiaste vrijwilligers. Iedereen die van kampvuur, bosspelletjes en zwemmen houdt, is van harte welkom! Dit jaar gaan we naar een voor ons nieuwe accommodatie. Het kamp gaat namelijk Twente ontdekken en dat wordt een geweldig avontuur! Rossum ligt net boven Hengelo vlakbij de Duitse grens. Tijdens de week maak je met vriendjes en vriendinnetjes heel veel plezier en beleef je spannende avonturen. Meer informatie vind je op www.hetkamp.nl.